Lageroptimering och WMS är inte bara för stora bolag

Posted by Zedcom | 2020-11-02 14:24

En av de mest vanliga problemen för bolag med lager- och logistikhantering är att fastna i manuella processer där nyckelkunskaper är begränsade till enskilda individer vilket gör företag väldigt sårbara. För 10 år sedan var avancerade WMS och lageroptimeringslösningar främst tillgängliga för stora bolag. Så är det inte längre. Att ha möjlighet att analysera sin verksamhet och lageroptimera är fullt möjligt tack vare molnbaserade tjänster.

Exempel på hur en modern lösning kan se ut;

Inköp - Idag kan inköp enkelt skötas av en AI-motor. Inköp som tidigare tog 2 veckor att skapa kommer serveras färdiga på ett silverfat varje morgon. Inköpen är självklart baserade på den senaste datan i affärssystemet. När du ska skicka en beställning kommer systemet föreslå att beställa artiklar som du ändå behöver inhandla inom kort, för du kanske vill optimera frakten och fylla en container? Här kommer inköparen frigöra ofantligt mycket tid. Istället för att lägga all sin tid på att hålla bolaget flytande kan tid läggas på management och strategi.

Prognos - Förutom inköp så kategoriserar AI-motorn respektive artikel baserat på transaktionshistorik. Systemet kommer varna när en artikel börjar övergå till en negativ trend. Att systemet automatiskt beräknar ett dynamiskt säkerhetslager och beställningspunkt gör att du varje natt parerar fluktuation på efterfrågan.

Order – WMS:et beräknar ut den mest effektiva plockrutten på lagret. När du är klar med plocket har redan ditt WMS bokat upphämtning hos speditören.

Leverantörsfakturor - Istället för att manuellt hålla koll på vilka leverantörsfakturor som förfaller och ska betalas säger systemet till. Vill du se över om du har täckning på checkräkningskontot? Banken är helintegrerad med Visma.net så saldot har du framför dig.

Både lageroptimeringssystemet samt WMS går snabbt att få igång och är i princip självkörande från start. En ineffektiv lagerhantering kanske inte skadar er verksamhet idag, men det hjälper er heller inte framåt. Desto mer som är möjligt att göra med stöd av teknik, desto mer lär ni märka hur ni hålls tillbaka. Dagen då det inte längre är hanterbart kommer förr eller senare. Varför lägga tid och resurser på manuell hantering när man vet att det går att göra annorlunda?

Zedcom har flera samarbetspartners såsom Bitlog och Eazystock som effektiviserar ditt lager. 

Tags: Bitlog, lagerhantering, Logistics, Eazystock

Skriven av Zedcom

Zedcom erbjuder helhetslösningar inom IT, affärssystem och drift.