Är ditt affärssystem optimalt om 2 år?

Posted by Zedcom | 2021-08-04 09:00

Ett gammalt och ineffektivt affärssystem kan hindra ditt företag från att växa. Men när är det dags att investera i ett nytt? 

Ditt affärssystemet påverkar och knyter samman de flesta delarna av er verksamhet. Därför är det viktigt att noga tänka igenom å ena sidan valet av affärssystem och vilka behov ni har idag.  Men första steget är såklart att komma fram till ett det är dags att byta och nedan listar vi några signaler på att tiden är inne. 

 

1. Tillväxttakt

Om ditt affärssystem inte kan hänga med i företagets utveckling har du ett stort problem. I takt med att transaktionsmängden ökar och organisationen utvecklas måste affärssystemet också kunna växa, annars kommer företagets lönsamhet att drabbas.  Om det  är systembegränsningar som hindrar ditt företag från utvecklas så är det absolut dags att byta affärssystem.

 

2. Systemet är personberoende

Även om det kan kännas tryggt med att en person har full kontroll på bokföring och bokföringsprogram, kan det även vara en risk om personen blir sjuk eller byter arbete. 

 

3. Manuellt arbete som tar för mycket tid

Trots att du har ett affärssystem måste en rad moment göras manuellt, och på olika ställen. Det kan handla om att registrera fakturor, betala ut lön eller att kartlägga kunder i ett CRM-system. När du måste registrera uppgifter på flera stället, minskar inte bara effektiviteten, risken för kostsamma fel ökar också. 

 

4. Höga kostnader för uppgraderingar

Har kostnaderna för underhåll, support, uppgraderingar och konsultassistans för ert befintliga affärssystem ökat år efter år? Äldre system kostar ofta orimligt mycket i underhåll. Under åren kanske du också har köpt ett antal fristående stödsystem, och för varje ny komponent blir kostnaden högre och högre. Både licenser och underhåll av spridda plattformar kostar pengar.

 

5. Flexibilitet och tillgänglighet saknas

Idag är det vitalt att arbeta i ett flexibelt affärssystem. Flexibilitet och tillgänglighet innefattar flera olika saker. Dels att ha möjlighet att arbeta från olika platser, enheter och vid olika tidpunkter. Det innebär också att systemet ska vara lättarbetat och dynamiskt. Att det kan anpassas efter era förändrade omständigheter. Om det inte är möjligt, så är det en indikation på att det börjar bli dags att byta. Ert system kommer knappast att bli mer följsamt framöver.

 

Vill du veta mer om hur andra bolag resonerat kring affärssystem, se vårt webinar Den moderna ekonomiavdelningen. 

 

Tags: Affärssystem, ERP, Molnbaserat

Skriven av Zedcom

Zedcom erbjuder helhetslösningar inom IT, affärssystem och drift.